6 Αυγ 2013

Pitaya

Pitaya είναι ένα φρούτο που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Κεντρική Αμερική πριν από αιώνες και έχει ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Τελευταίες ιεραποστολές το έφεραν στην Ασία, όπου έκτοτε μετονομάστηκε και είναι ευρύτερα γνωστό ως φρούτο του δράκου/Dragon fruit.
Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ των Pitaya από την Κεντρική Αμερική και Pitaya (ή dragon fruit), που προέρχεται από την Ασία. Εσωτερικά τα περισσότερα Pitaya από την Ασία είναι πολύ λευκά . Ωστόσο τα Pitaya από την Κεντρική Αμερική στο εσωτερικό τους έχουν ένα σκούρο κόκκινο πορφυρό χρώμα. Οι λευκές ποικιλίες από την Ασία δεν φέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, οι Pitayas από την Κεντρική Αμερική έχουν αυτό που κάποιοι θα χαρακτήριζαν και ως γεύση φράουλας. Το βαθύ χρώμα σημαίνει επίσης ότι ο καρπός φέρει πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά.

Ο καρπός Pitaya από την Κεντρική Αμερική μπορεί να βρεθεί μαζί πλούσιες με θρεπτικά συστατικά  ηφαιστιογενείς πλαγιές. Τα Pitaya βλαστάνουν από ένα μεγάλο όμορφο λευκό λουλούδι που ανοίγει τα πέταλά του μόνο κάτω από το νυχτερινό ουρανό. Ο δυνατός ήλιος καίει τα πέταλα του. Το Pitaya είναι ένα από τα λίγα φρούτα που μεγαλώνει από έναν κάκτο, είναι γονιμοποιούνται από  νυχτερίδες και σκόρους.