18 Μαρ 2020

Abies koreana

Το κορεάτικο έλατο είναι ενδημικό στην Κορέα όπου φύεται σε δροσερές και υγρές πλαγιές βουνών. Αποκτάει φύλλα αργότερα από άλλα είδη γι αυτό είναι λιγότερο ευάλωτο στον παγετό. Αυτό το δέντρο είναι μέλος του γένους Abies (έλατο). Η βοτανική του ονομασία είναι Abies koreana. Άλλη του ονομασία είναι Korean Fir. Κατατάσσεται ως μέρος της οικογένειας Pinaceae(Πευκοειδή). 
Υπάρχουν 40 διαφορετικά είδη κορεατικού ελάτου, μερικά είναι πολύ σπάνια.
Είναι μικρότερο από άλλα έλατα, φτάνει σε ύψος 4,5 - 9μ και πλάτος 1,8 - 4,5μ. Αναπτύσσει σχήμα πυραμίδας και του αρέσει πολύ ο ήλιος. Κάθε βελόνα έχει μήκος 1,27 - 2,5 εκ. και είναι πράσινες. Τα άνθη του ονομάζονται στρόβιλοι, είναι γυμνόσπερμο, και μονόοικο, δηλαδή βρίσκονται και τα δύο φύλα σε ένα δέντρο. 
Οι κουκουνάρες του είναι μωβ και έχουν μήκος έως και 7,6 εκ και εμφανίζονται στο δέντρο κάθε χρόνο. Μόλις ωριμάσουν, μαυρίζουν. Σε αντίθεση με άλλα κωνοφόρα, οι κουκουνάρες βρίσκονται πάνω από τα κλαδιά και στέκονται όρθιες. Το κορεατικό έλατο είναι ένα δημοφιλές διακοσμητικό φυτό σε πάρκα και κήπους σε εύκρατα κλίματα,  η χαρακτηριστική αφθονία κώνων μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και σε νεαρά δέντρα μόλις ύψους 1-2 μ. Ποικιλίες αυτού έχουν κερδίσει το Βραβείο Καλλιτεχνικής Κηπουρικής της Royal Horticultural Society.
Υπάρχει και το ασημένιο κορεατικό έλατο το οποίο έχει γυρισμένες βελόνες προς τα πάνω και έτσι φαίνεται το ασημένιο χρώμα του.

Πηγή 2