3 Φεβ 2013

Ποτάσα


Κοσκινίζεις την στάχτη και παίρνεις μια απαλή πούδρα (όπως το αλεύρι) και μετά, αφού την τοποθετήσεις σε ένα κουβά, προσθέτεις τόσο νερό, ώστε το μίγμα να πάρει την ύφη πχ. μιας κρέμας. Αφήνεις το μίγμα  αρκετή ώρα, μέχρι να συγκεντρωθεί στο επάνω μέρος ένα καφετί υγρό. Αυτό το υγρό είναι η ποτάσα. Για να δοκιμάσεις αν είναι έτοιμη, βάλε ένα αυγό (κατά προτίμηση χωριάτικο) και αν επιπλέει είναι εντάξει, αν όχι, αφήστε το μίγμα πιο πολύ ώρα ή πρόσθεσε στάχτη και άφησε το πάλι να βγάλει τα υγρά του.
Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα ή τα μαλλιά σας: 
Αφαιρέστε αμέσως όλα τα μολυσμένα ενδύματα και ξεπλύντε το δέρμα με νερόή ντους. 
Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια:
Ξεπλύντε προσεκτικά με νερό για αρκετά λεπτά. Αν φοράτε φακούς επαφής, αφαιρέστε τους εφ' όσον είναι εύκολο και συνεχίστε να ξεπλένετε.
Καλέστε αμέσως το κέντρο δηλητηριάσεων ή ένα γιατρό.