16 Δεκ 2019

Crimson King Maple

Είναι ένα είδος Acer platanoides από την Νορβηγία (Norway maple). Δημιουργεί στρογγυλή πυκνή κόμη με έντονη διακλάδωση. Ο κορμός του είναι από σκούρο γκρι έως μαύρος.
Το ριζικό του σύστημα είναι ρηχό, αυτό το χαρακτηριστικό του το κάνει έντονα ανταγωνιστικό. Αναπτύσσεται αργά αλλά μέσα σε 35-40 χρόνια μπορεί να φτάσει το τελικό του ύψος δηλαδή τα 12-15 μέτρα, παρόμοια διάμετρο αποκτά και η κόμη του. Είναι έτσι μια πολύ καλή επιλογή για σκιά.

Τα φύλλα του είναι πλατιά και μακριά με μήκος περίπου 12 εκ. Το χρώμα τους είναι άλλοτε πράσινο και άλλοτε βαθύ καφέ-κόκκινο όλο το χρόνο. Κατά την φθινοπωρινή περίοδο το χρώμα των φύλλων αλλάζει προς γκρι-μαύρο. Τα άνθη του ανθίζουν την άνοιξη και είναι μικρά και κίτρινα. Και όσο περνάει το καλοκαίρι τα φύλλα του γίνονται όλο και πιο σκούρα. Θέλει πολύ ήλιο και καλά αποστραγκιζόμενο έδαφος.
Είναι ανθεκτικό στην μόλυνση και συνήθως χρησιμοποιείται για δενδροστοιχίες σε πάρκα Φυτρώνει σε περιοχές με κατώτερο -40oC και ανώτερο -12oC.
Ξεκίνησε από τον σπόρο του Schwedleri το οποίο υπήρχε στο εμπόρια από το 1869.Ύστερα το 1937 εμφανίστηκε στο Βέλγιο και στις Η.Π.Α. το 1948.
Είναι ένα από τα πρώιμα κατοχυρωμένα δένδρα. Υπάρχουν βέβαια και νέες ποικιλίες με πιο καστανό χρώμα φύλλων αλλά δεν έχουν το ωραίο αυτό όνομα. 
Προτιμά να είναι μόνο του χωρίς άλλα δένδρα κοντά. Είναι ευαίσθητος στην ξηρασία.Είναι πιθανό να φυτρώσει κάπου άγρια με τον σπόρο του. Πρέπει να γνωρίζει αυτός που θα το φυτέψει πως είναι επιθετικό και εξαπλώνεται εύκολα.