Γκίνγκο Μπιλόμπα Ζωντανό απολίθωμα
Η ονομασία προέρχεται από την κινέζικη λέξη Ginkyo που σημαίνει ασημένιο βερίκοκο (gin=ασήμι, kyo=βερύκοκο). Τα πρώτα γκίγκο εμφανίστηκαν πριν από 270 εκατομμύρια χρόνια, στην Πέρμια περίοδο, και η εσωτερική τους δομή έχει αλλάξει ελάχιστα, είναι το μοναδικό είδος που επιβιώνει από την εποχή των δεινοσαύρων και θεωρείται το αρχαιότερο είδος δέντρου που υπάρχει σήμερα στη Γη, είναι δηλαδή ένα «ζωντανό απολίθωμα»παγετώνων στον πλανήτη. Ορισμένα δέντρα Γκίνγκο Μπιλόμπα ζουν αρκετές χιλιάδες χρόνια, διαθέτοντας ένα μεγάλο χημικό «οπλοστάσιο» εναντίον κάθε επιτιθέμενου.
Το φθινόπωρο τα φύλλα χρωματίζονται χρυσοκίτρινα, τότε πέφτουν, πράγμα που το κατατάσσει ως το μόνο φυλλοβόλο σε μια ομάδα αειθαλών. Το ριζικό του σύστημα, είναι ισχυρό και το βοηθά να συγκρατεί το μεγάλο του κορμό, να απορροφά νερό από το υπέδαφος και να εμπλουτίζεται με τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά. Έρευνες στον ρυθμό ανάπτυξης του καμβίου έδειξαν ότι τα γηραιότερα δένδρα έχουν πολύ λεπτότερους ετήσιους δακτυλίους, δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης τους γίνεται ολοένα και πιο αργός.
Φτάνει σε ύψος τα 50 μέτρα και ο κορμός του είναι κυλινδρικός, έχοντας διάμετρο μέχρι και 3 μέτρα. Ο φλοιός του είναι χρώματος γκρι με βαθιές αυλακώσεις. Ο τρόπος ανάπτυξης είναι γενικά στενός στα νεαρά δέντρα και πλαταίνει πραγματικά μόνο όταν φτάσουν τα 100 χρόνια περίπου.
Ενώ τα γυμνόσπερμα αποτελούνται από είδη με λεπιοειδή ή βελονοειδή φύλλα, το Γκίνγκο Μπιλόμπα έχει μεγάλα, πλατιά φύλλα, σε σχήμα βεντάλιας με μήκος 9 εκατοστά και πλάτος που φτάνει και τα 15 εκατοστά και βρίσκονται πάνω σε ένα μακρύ μίσχο σχήμα που θυμίζει ανεμιστήρα.
Οι καρποί του δέντρου έχουν ασημένιο χρώμα και περιβάλλονται από ένα σαρκώδες περίβλημα με έντονη δυσάρεστη οσμή σαν χαλασμένο βούτυρο εξαιτίας της παρουσίας βουτυρικού οξέος.
Το Γκίνγκο Μπιλόμπα μπορεί να παράγει ένα είδος αερόριζας. Αυτές οι δομές, που ονομάζονται chichi, παράγονται κατά μήκος του κορμού και των κλαδιών και κρέμονται σαν σταλακτίτες. Όταν αγγίξουν το έδαφος αυτά τα Τσιτσί (Chichi) δημιουργούν νέες ρίζες και παράγουν νέο δένδρο.
Σε αντίθεση με άλλα γυμνόσπερμα, τα Γκίνγκο Μπιλόμπα έχουν χωριστά φύλα. Αυτό σημαίνει ότι το θηλυκό δέντρο χρειάζεται την παρουσία ενός αρσενικού προκειμένου να γονιμοποιηθεί. Περιστασιακά και τα δύο φύλα βρίσκονται στο ίδιο δέντρο.
Τα Γκίνγκο Μπιλόμπα παράγουν χημικές ουσίες που είναι δυσάρεστες για τα έντομα, μύκητες και βακτήρια που προσπαθούν να του επιτεθούν. Η ανθεκτικότητά του είναι θρυλική αφού είναι ένας από τους λίγους ζωντανούς οργανισμούς που επιβίωσαν της ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα το 1945.