23 Μαΐ 2019

Pomacea bridgesii



Το Pomacea bridgesii, με κοινές ονομασίες το σαλιγκάρι μήλο (apple snail) ή το σαλιγκάρι μυστήριο (mystery snail). Είναι  ένα υδρόβιο είδος σαλιγκαριού,  γαστερόποδο μαλάκιο γλυκού νερού με νοτιοαμερικανική καταγωγή  και ανήκει στην οικογένεια Ampullariidae. 
Έχει βράγχια (αναπνέει όμως και εκτός νερού)  έχει και ένα στρογγυλό καπάκι, φέρει δύο ζευγάρια κεραιών που συστέλλονται, (δύο μεγάλες και δύο μικρές σαν μουστάκια).
Το Pomacea bridgesii είναι ένα πολύ εύκολο και φτηνό κατοικίδιο, ως ζώο ενυδρείου.

Γεννιέται από μία φωλιά αβγών που βρίσκεται έξω από το νερό, ύστερα πέφτει στο νερό και μεγαλώνει εκεί. Τρέφεται με άλγη και με οτιδήποτε ζωικό ή φυτικό. Το νερό πρέπει να οξυγονώνεται και να υπάρχει φως στο περιβάλλον του. Η θερμοκρασία δωματίου είναι πολύ καλή γι αυτό, όμως ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αντέχει.  
Η ζωή του στο ενυδρείο είναι πολύ έντονη, θα πρέπει να προσέχει κανείς για μία τυχόν απόδραση, γι αυτό προτείνεται κάποιο καπάκι - κάλυμμα ενυδρείου. Μπορεί να κάνει ελεύθερη πτώση εντός νερού, να παίξει με φυσαλίδες και να "πετάξει" πάνω σε αυτές. Ακόμα περπατάει στο νερό ανάποδα ώστε να αιχμαλωτίσει τροφή όπως νυφάδες και άλλα. Τρώνε πολύ και τους αρέσει το καθαρό νερό αλλά αντέχουν και την "βρωμιά". Στην περίπτωση που το σαλιγκάρι στέκεται στην άκρη της επιφάνειας του νερού του ενυδρείου είναι κακό σημάδι. Μπορεί να συμβιώσει με άλλα σαλιγκάρια και ψάρια (εκτός από αυτά που τρώνε τα σαλιγκάρια) ή αρθρόποδα όπως γαρίδες. Ύστερα από κάποια ηλικία γεννάνε τα αβγά τους είτε με εγγενή είτε με αγενή γονιμοποίηση. Όταν πεθάνει η σάρκα του αποσυντίθεται μέσα στο ενυδρείο και αφήνει το όμορφο κέλυφός του και το καπάκι του. Το κέλυφος συνήθως έχει χρώματα όπως καφέ, μαύρο, μπλε, μοβ, χρυσό και λευκό.
πηγές
wikipedia
Προσωπικό εμπειρία